Зъбен камък

Всеки от нас знае от дете че трябва да си мие зъбите и да минава между тях с конец за зъби. Така се почиства плаката ,предпазват се зъбите от натрупване на зъбен камък и се подържат венците здрави.

                Но най-вероятно не знаете какво всъщност е зъбен камък и още по-малко как се появява и задържа на зъбите Ви. И тъй като в крайна сметка здравето на устната кухина е свързано с общото здраве на организма е важно да знаете какво води до образуването на зъбен камък и съответно как да се предпазите от образуването му или да го отстраните, когато веднъж се е натрупал.

                 Какво е зъбен камък и защо представлява проблем?

                Дори и да имате перфектна хигиена в устата ви винаги ще има микроорганизми. Те заедно с протеините и въглехидратите изграждат лепкав филм наречен зъбна плака, който покрива зъбите. Плаката е в най-голямо количество в най-трудните за почистване области (задните зъби, на границата с венеца и около обтурации (пломби).

                 Всеки път когато ядете, тези бактерии разграждат въглехидратите и секретират киселини които може да увредят  зъбния емайл и да доведат кариес. Киселините могат също така да доведат до възпаление и инфекция на гингивата. Но ако  премахвате плаката редовно и имате правилна техника може да  предпазите зъбите си от тези вредни въздействия.

Ако плаката остане по-продължително време се втвърдява и се превръща в зъбен камък. Тъй като той вече е минерализиран задачата по отстраняването му е много по-трудна. Този процес може да започне и след 26 часа.

                Как влияе зъбният камък на венците?

                След като се образува зъбният камък става все по-трудно да се почиства с четка за зъби и да се минава с конец. В такъв случай се увеличава вероятността киселината секретирана от микроорганизмите в устата да започне да разрушава емайла на зъбите(кариес).

                                Зъбният камък, който се образува над нивото на венеца  може да е особено неприятен. Това е така, защото микроорганизмите, които го населяват могат да увредят венеца. Заболяванията на венеца могат да доведат до сериозни последици, ако се оставят нелекувани.

                Най-леката форма на такова заболяване се нарича гингивит. То е начална фаза на възпаление причинено от плака и зъбен камък. Той е обратим при редовно миене на зъби, чистене с конец и провеждане на професионална устна хигиена (чистене на зъбния камък от професионалист със специално оборудване и инструменти).

                Ако зъбният камък не се отстрани и гингивита не се лекува той може да прогресира в по-сериозно заболяване – парадонтита. При него се образуват джобове между венеца и зъба. В тях се заселват микроорганизми. В отговор човешкият организъм изпраща защитни субстанции, които заедно със секретираните от бактериите могат да увредят костта и зъбодържащия апарат. Това в крайна сметка може да доведе до загуба на зъби и разрушение на кост. Съществуват изследвания, които доказват, че бактериите, които предизвикват заболяване на гингивата могат да допринесат за сърдечно съдови и други заболявания.

Контакти

Младост 2 бл. 253 партер
София, България, 1799
Mobile: 0897 407 320
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
www.drtaskov.com

Работно време

от Понеделник до Събота

С предварително записване на час!


Галерия