Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/drtaskov/public_html/libraries/cms/application/cms.php on line 464

 

Зъбен камък

Всеки от нас знае от дете че трябва да си мие зъбите и да минава между тях с конец за зъби. Така се почиства плаката ,предпазват се зъбите от натрупване на зъбен камък и се подържат венците здрави.

                Но най-вероятно не знаете какво всъщност е зъбен камък и още по-малко как се появява и задържа на зъбите Ви. И тъй като в крайна сметка здравето на устната кухина е свързано с общото здраве на организма е важно да знаете какво води до образуването на зъбен камък и съответно как да се предпазите от образуването му или да го отстраните, когато веднъж се е натрупал.

                 Какво е зъбен камък и защо представлява проблем?

                Дори и да имате перфектна хигиена в устата ви винаги ще има микроорганизми. Те заедно с протеините и въглехидратите изграждат лепкав филм наречен зъбна плака, който покрива зъбите. Плаката е в най-голямо количество в най-трудните за почистване области (задните зъби, на границата с венеца и около обтурации (пломби).

                 Всеки път когато ядете, тези бактерии разграждат въглехидратите и секретират киселини които може да увредят  зъбния емайл и да доведат кариес. Киселините могат също така да доведат до възпаление и инфекция на гингивата. Но ако  премахвате плаката редовно и имате правилна техника може да  предпазите зъбите си от тези вредни въздействия.

Ако плаката остане по-продължително време се втвърдява и се превръща в зъбен камък. Тъй като той вече е минерализиран задачата по отстраняването му е много по-трудна. Този процес може да започне и след 26 часа.

                Как влияе зъбният камък на венците?

                След като се образува зъбният камък става все по-трудно да се почиства с четка за зъби и да се минава с конец. В такъв случай се увеличава вероятността киселината секретирана от микроорганизмите в устата да започне да разрушава емайла на зъбите(кариес).

                                Зъбният камък, който се образува над нивото на венеца  може да е особено неприятен. Това е така, защото микроорганизмите, които го населяват могат да увредят венеца. Заболяванията на венеца могат да доведат до сериозни последици, ако се оставят нелекувани.

                Най-леката форма на такова заболяване се нарича гингивит. То е начална фаза на възпаление причинено от плака и зъбен камък. Той е обратим при редовно миене на зъби, чистене с конец и провеждане на професионална устна хигиена (чистене на зъбния камък от професионалист със специално оборудване и инструменти).

                Ако зъбният камък не се отстрани и гингивита не се лекува той може да прогресира в по-сериозно заболяване – парадонтита. При него се образуват джобове между венеца и зъба. В тях се заселват микроорганизми. В отговор човешкият организъм изпраща защитни субстанции, които заедно със секретираните от бактериите могат да увредят костта и зъбодържащия апарат. Това в крайна сметка може да доведе до загуба на зъби и разрушение на кост. Съществуват изследвания, които доказват, че бактериите, които предизвикват заболяване на гингивата могат да допринесат за сърдечно съдови и други заболявания.


 

Как да контролираме зъбният камък

                Най-добрият начин да избегнем вредните му въздействия е да се предпазим изобщо от появата му. Ето как:

-          Мийте си зъбите редовно и използвайте правилна техника. Бързо 30 секундно миене на зъбите сутрин и вечер е достатъчно да премахне плаката и да предпази от образуването на зъбен камък. Използвайте четка с  меки косъмчета, която е достатъчно малка да достигне всички трудно достъпни части в устата. Постарайте се да почистите задната част на предните зъби и последните молари.

-          Изследвания са доказали, че електрическите четки за зъби са по ефикасни от ръчните.

-          Почистването с конец е изключително важно. Без значение, колко старателно си миете зъбите само с конец може да почистите между тях.

-          Внимавайте с какво се храните. Микроорганизмите в устата ви пируват при наличие на захари и лепкави храни. При тяхното наличие се образуват разрушителни за зъбите киселини. Поддържайте здравословна диета и се опитвайте да избягване захарните храни. От значение е и броят междинни хранения през деня, защото при всеки един прием се осигурява храна за микроорганизмите. По-малък брой хранения за по-малко време и изплакване на устата след това има благоприятно влияние за контрола на плаката.

-          Не пушете. Изследвания са доказали, че пушачите са по-склонни да образуват зъбен камък над и под нивото на венеца.

Веднъж образуван, зъбният камък може да се отстрани качествено само от стоматолог. Препоръчва се контролен преглед на всеки 6 месеца за премахване на плака и зъбен камък за да се предотвратят по-сериозни усложнения.

Контакти

Младост 2 бл. 253 партер
София, България, 1799
Mobile: 0897 407 320
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
www.drtaskov.com

Работно време

от Понеделник до Събота

С предварително записване на час!


Галерия