Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/drtaskov/public_html/libraries/cms/application/cms.php on line 464

 

Ерозии по емайла и корекцията им.

Какво представлява емайла?

Емайла е тънък слой, който покрива зъба. Той е най твърдата част от човешкото тяло. Емайлът покрова зъбната корона, а тя е тази част от зъба, която се показва над венеца. Той е прозрачен и може да видите светлината, която преминава през него. Под него има дентин, който е повече като обем и може да има различни отенъци (бяло, жълто, сиво). Именно той има голямо значение за цвета на зъбите.

Понякога по зъбите могат да се получат оцветявания от кафе, чай, кола, червено вино, плодове, цигари и др. Затова са необходими редовни визити (на 6 месеца) при стоматолог, който да премахне петната и да отстрани натрупалата се плака и зъбен камък.

Какво прави емайла?

Емайла защитава зъба при ежедневното му натоварване от дъвчене, отхапване и триене. Въпреки, че е твърд защитен слой, той може да се пропука или отчупи. Емайлът също така изолира зъба от потенциално болезнени температурни и химически дразнители.

За разлика от пречупена кост, която може да зарасне, веднъж счупен или пропукан зъбът не може да се възстанови в първоначалният си вид. Това е така, тъй като той е изцяло минерална структура без живи клетки, които да го поправят.

Какво причинява ерозията на емайла?

Ерозията по зъбите се получава в следствие киселинно въздействие върху емайла. Това се причинява от:

-          Прекомерна употреба на газирани напитки (голямо количество фосфорна и лимонена киселина).

-          Плодови напитки ( някои киселини от плодови напитки са по-силни от киселината в акумулаторите).

-          Суха уста и малък ток на слюнка (ксеростомия).

-          Диети (високи количества захари и нишесте).

-          Заболяване, при което често от храносмилателната система в устата се връща киселина.

-          Стомашночревни проблеми.

-          Лекарства(аспирин, антихистамини).

-          Генетично (вродени състояния).

-          Фактори на околната среда (търкане, износване, стрес и корозия).


 

Слюнката играе основна роля  в поддържането здрави зъби. Тя защитава емайла като го покрива със слой от калций и други материали. Освен това тя отмива киселинните агенти, премахва отпадъчните материали от устата и помага за справяне с микроорганизмите.

В една здрава уста, богатата на калций слюнка помага да се заздравят зъбите дори да пиете газирани напитки или плодови фрешове. И все пак ако прекалите тя вече не може да се справя  и заздравителните процеси не функционират.

Причинява ли плаката ерозия?

        Плаката е лепкав филм изграден от слюнка, храна, микроорганизми и други вещества. Те се образува между зъбите и влиза на всички малки и недостъпни места като пукнатини, дупчици или фисури. Също така се намества и по ръбовете на обтурации (пломби), както и на границата между венеца и зъбите. Микроорганизмите използват хранителните частици в устата за своите енергийни нужди в резултат на което отделят киселинни продукти, които могат да причинят ерозия на емайла. Така емайловия слой намалява и се появяват вдлъбнатини. С течение на времето те се увеличават и стават все по-видими.

        Какви са признаците на ерозия?

Признаците на ерозия могат да варират в зависимост от етапа в който се намират. Част от тях са:

-          Чувствителност. Някои храни (сладко) или температура на храната (топла, студена) могат да причинят болка в ранните етапи на ерозията.

-          Преоцветяване. С ерозията на емайла се оголва динтиновия слой и на тези места зъбите изглеждат по-жълти.

-          Пукнатини и отчупвания. Получават се по резки и с неправилна форма ръбове на зъбите.

-          Тежка и болезнена чувствителност. В късните етапи на ерозия зъбите стават изключително чувствителни на температурни дразнители и на сладко.

-          Започват да се появяват неравности по зъбите.

Когато започне ерозия на емайла, зъбите стават по-податливи на кариес. Малките дупчици, които се получават могар в последствие да достигнат до живата част на зъба и да предизвикат възпаление (пулпит).


 

Как да се предпазим от загуба на емайла?

-          Премахнете киселинните храни от диетата си (газирани напитки, лимони и цитрусови плодове). Изплакнете си устата веднага след приемане на такива храни и напитки.

-          Използвайте сламка. Така течностите се изливат директно в задната част на устата, като избягват зъбите.

-          Следете храненията. Малките похапвания през деня увеличава шанса от кариес. Устата остава с повишено количество на киселина няколко часа след приема на захарни храни. Избягвайте малките и чести похапвания освен ако не можете да се изплакнете обилно с вода и да си измиете зъбите.

-          Дъвчете дъвки без захар между храненията. Дъвките увеличават тока на слюнка до 10 пъти, което донася на зъбите важните за тях минерали. Използвайте само дъвки без захар и по възможност с ксилитол, който се е доказал с възможността си да редуцира киселинните продукти от микроорганизмите.

-          Пийте повече вода.

-          Използвайте паста за зъби с флуор.

 

Какво може да се направи в случай на ерозия на емайла?

Лечението варира според вида и големината на дефекта. В повечето случаи може да се използва фотополимер, за да се покрият дефектите с цел предпазване и повишаване на естетиката. В други случаи при по-големи дефекти може да се наложи изработката на корона или др.

 

Контакти

Младост 2 бл. 253 партер
София, България, 1799
Mobile: 0897 407 320
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
www.drtaskov.com

Работно време

от Понеделник до Събота

С предварително записване на час!


Галерия