Силанизация

 

Силанизация е профилактична процедура при която върху постоянните зъби на деца се нанася слой материал, който да запечата зъба и да го предпази от развитие на кариес. Силанът се разстила по вдлъбнатините(фисурите) на зъбите, покрива ги и образува защитна обвивка на емайла по всеки зъб.

При миене на зъбите се премахват хранителни частици и налепи от гладките им повърхности, въпреки това не винаги може да се почистят остатъците заклещили се във всичките им процепи и вдлъбнатини. Саланът предпазва тези уязвими места от кариес като ги запечатва и не позволява да се задържат хранителни частици в тях.

Поради по-голямата вероятност за развитие на кариес при кътниците и предкътниците(наличие на множество вдлъбнатини, в които се задържа храна) именно те са зъбите които подлежат на силанизация. Затова силанизация се препоръчва при деца веднага след пробива на първите им постоянни зъби поради факта че веднага след пробива те не са напълно минерализирали и са по-лено податливи на кариес. Тази профилактична процедура може да се направи и на възрастни, ако зъбите не са засегнати от кариес.

Поставянето на силана е много лесна и бърза процедура.

1- Зъбът се почиства старателно.

2- Подсушава се и се изолира от слюнка.

3- Обработва се със свързващи агенти.

4- Поставя се силанът и се втвърдява чрез фотополимерна лампа.

Силанизацията може да предпази зъбите до 10 години. Въпреки това са необходими рутинни проверкиза отчупване или износване на силана.

Контакти

Младост 2 бл. 253 партер
София, България, 1799
Mobile: 0897 407 320
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
www.drtaskov.com

Работно време

от Понеделник до Събота

С предварително записване на час!


Галерия