Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/drtaskov/public_html/libraries/cms/application/cms.php on line 464

Какво причинява чувствителни зъби

        Зъбите стават чувствителни при оголване на вторият слой който изгражда зъба – дентина.  Този слой е по-слабо минерализиран от емайла и има каналчета които го свързват с пулпата(живата и чувствителна част на зъба). Чрез тези каналчета се предава усещането за болка в следствие различни дразнители (топло студено, сладко).

        Има мнго фактори, които водят до чувствителни зъби включително:

-          Силно търкане с четка за зъби. С течение на времето силното търкане и използването на четка с твърди косъмчета води до изтриване на емайла оголване на дентина. Това също така може да доведе до отдръпване на венеца.

-          Кариес в областта на венеца.

-          Отдръпване на венеца – оголване на корена на зъба в следствие на парадонтално заболяване.

-          Гингивит. Възпалените и болезнени  венци могат да предизвикат чувствителност поради загуба на свързващия елемент между тяха и зъба, което в крайна сметка води до досег на дразнители с корена на зъба.

-          Наличие на пукнатини в зъбите. През пукнатини и отчупени части на зъба могат да навлязат микроорганизми от плаката, които да достигнат пулпата и да предизвикат възпаление.

-          Изтрити зъби – отново чрез оголване на дентина вследствие изтриване на емайла.

-          Пост оперативна чувствителност след избелване.

-          Възраст – чувствителността е най-голяма между 25 и 30 годишна възраст.

-          Натрупване на плака върху кореновата повърхност също може да причини чувствителност.

-          Някои неутвърдени води за усти, които съдържат киселини.

-          Киселинни храни – при редовна употреба на цитрусови плодове, домати, кисели краставички и др. може да се стигне до ерозия на емайла и оголване на дентина.

-          Чести рутинни зъболекарски процедури. Чувствителност може да се получи вследствие почистване, кюретиране, поставяне на корона и обтурация (пломба). Тази чувствителност обикновено е временна и може да трае от четири до шест седмици.


        Какво може да се направи за намаляване на чувствителността?

        Стъпките които могат да се предприемат са:

-          Поддържане на добра орална хигиена. Четкане и миене с конец и подходящи техники за правилно почистване на всички части на зъбите и устата.

-          Използвайте четка с меки косъмчета. Това причинява по-малко абразия на зъба и дразни по-малко венеца. Четкайте нежно и внимателно около линията на венеца за да не предизвикате отдръпване.

-          Използвайте паста за чувствителни зъби. Има няколко марки, които предлагат такива пасти. Пробвайте коя от тях ще има най голям ефект при Вас. При редовна употреба трябва да усетите намаление на чувствителността. При лягане нанесете тънък слой от тази паста върху чувствителните места без да го отмивате. Не използвайте абразивни пасти, а такива със съдържание на флуор.

-          Внимавайте с какво се храните – избягвайте киселинни храни.

-          Използвайте флуорирани води за уста.

-          Избягвайте стискане и скърцане на зъби – използвайте найт гард ( Прозрачна шина, която се изтрива с времето вместо зъбите)

-          Посещавайте редовно (на 6 месеца) своя стоматолог – Редовната професионална орална хигиена, хигиенни инструкции и др.

        Ако чувствителността продължи се консултирайте със своя стоматолог. Съществуват професионални препарати и процедури които покриват оголените дентинови повърхности.

-          Флуорни лакове.

-          Композити (фотополимери).

-          Дентинови силъри(запечатващи вещества).

Контакти

Младост 2 бл. 253 партер
София, България, 1799
Mobile: 0897 407 320
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
www.drtaskov.com

Работно време

от Понеделник до Събота

С предварително записване на час!


Галерия